De Gelderlander: Judoka's gaan het laboratorium in

4 maart 2010 - Judoka's die behangen zijn met meetapparatuur, een chip hebben ingeslikt die de lichaamstemperatuur in de gaten houdt, door vele camera's gevolgd worden om alle bewegingen te analyseren en die een op maat gemaakt judopak hebben.Binnenkort is het allemaal mogelijk. Nijmegen krijgt, als alles mee zit, een fieldlab. Dan gaan de judoka's het laboratorium in .

Judo is een zeer conservatieve sport. Vernieuwen is nog net geen vies woord. De komst van blauwe pakken werd jaren geleden al gezien als een revolutie. Veel gekker moest het niet worden, zeiden de oude rotten die sinds mensenheugenis de sport op dezelfde manier bedrijven. Tradities staan bij de

Japanse vechtsport nu eenmaal hoog in het vaandel.

Tot Werner ter Avest en Desirée Wierper vorig jaar een keer met een Nijmeegse delegatie een kijkje gingen nemen in het Pieter van den Hoogenbandbad. Het doel was, in het kader van de gewenste komst van een topsporthal bij De Goffert, te kijken hoe het zwembad was opgezet. Wat vooral bleef hangen was het 'innolab' voor de zwemmers. Een zwembad vol met apparatuur, waar de nationale zwemtop samen komt om nog beter te kunnen presteren. 'Zoiets willen we in Nijmegen ook', was de wens na het bezoek. En omdat Ter Avest behalve werknemer op de Sint Maartenskliniek ook manager topsport is bij Top Judo Nijmegen en Wierper manager development bij de Maartenskliniek is, was de combinatie snel gemaakt.

"Er werd hier al veel onderzoek naar het judo gedaan. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar een manier om de val te breken voor mensen die makkelijk botten breken", legt Ter Avest uit.

Hij is blij dat de eerste stappen zijn gezet. "We hebben eerst een plan gemaakt. De judobond was blij verrast.  Ze hadden nog nooit aan een innovatielab gedacht." De judobond vond het prima dat Nijmegen verder ging met de ontwikkeling. "Dat was een belangrijk moment. Want nu wordt de kans groter dat we ook de steun krijgen van Innosport.nl ", zegt Ter Avest. Innosport.nl  is opgericht door onderzoeksinstituut TNO en sportkoepel NOCNSF en richt zich op prestatieverbetering van de Nederlandse topsporters door innovaties. "Wat we nu gaan doen is inventariseren wat er leeft bij de topcoaches in Nederland. Wat voor vragen hebben ze? Wat voor behoeftes? Willen ze een judopak met een ingebouwde hartslagmeter die tegen een stootje kan? Moet onderzocht worden wanneer een sporter tijdens een wedstrijd gaat verzuren? Of wat te denken van de judopakken die er nu alleen zijn in de maten te groot en te klein. Waarom wordt er voor Sven Kramer wel een schaatspak op maat gemaakt, maar gebeurt dat bij het judo niet?"

Ter Avest weet dat Nederland op het vlak van onderzoek en vernieuwing achterloopt. "In Japen  hebben ze allang dit soort onderzoekslaboratoria. Maar die komen met hun ontdekkingen niet naar ons."

Het onderzoekscentrum gaat in ieder geval van start. "In het begin als fieldlab", zegt Ter Avest. "Dan beginnen we als STJN  en St. Maartenskliniek zelf, samen met de HAN en onderzoekers van de Radboud Universiteit, zoals Maria Hopman. De judobond en Innosport.nl  kunnen op ieder moment instappen. We hebben in Nijmegen  al veel in huis. Wij hebben de judoka's die zich voorbereiden op de Olympische Spelen, de Maartenskliniek heeft de medische kennis en de kennis over blessures. Op Hogeschool Arnhem-Nijmegen weten ze alles over voeding en talentontwikkeling."

Volgens de initiatiefnemers kan het kenniscentrum een mooi uithangbord zijn voor het TIP, het topsportinnovatiepark dat bij De Goffert moet komen. "Daar wordt gesproken over synergie tussen verenigingen, onderwijs en de medische sector. Dit is een prachtig voorbeeld. Als we voor het judo een goed talentvolgsysteem ontwikkelen, waarom zou dat door studenten niet vertaald kunnen worden naar andere sporten?  We gaan zoeken  naar methodes die prestatieverhogend zijn voor de topsporters. Maatwerk voor Jeroen Mooren en Marvin de la Croes dus, maar ook voor de judoka's van Kenamju en andere partners van de TIP. Op termijn zal de breedtesport er de vruchten van plukken."

Bron: De Gelderlander
http://www.gelderlander.nl/sport/regiosport/sport-nijmegen-e-o/judoka-s-gaan-het-laboratorium-in-1.3067293

Website door Siteraise