Regionaal Talent Centrum RTC

In 2014 is de pilot Regionaal Talent Centrum (RTC) Judo in Nijmegen van start gegaan. Dit project werd samen met de Judo Bond Nijmegen (JBN) uitgevoerd met de gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland als subsidieverstrekkers.

De tussentijdse evaluatie is door de JBN, de provincie en de gemeente als positief beoordeeld. Dit project zou lopen tot september 2017. Dit plan is echter aangepast door het nieuwe beleid van de JBN.
Vanaf het najaar 2016 wordt het topjudo in Nederland gecentraliseerd op Papendal. Dit is voor de judobond aanleiding geweest om goed naar de onderliggende landelijke opleidingsstructuur te kijken. Regionale talentcentra (RTC) krijgen vanaf het najaar 2016 een belangrijke rol in de opleidingsstructuur. De JBN wil een aantal Regionale Talent Centra's (RTC’s) in het land neerzetten.

Wat is een Regionaal Talentcentrum?
Het RTC biedt de talentvolle judoka vanaf de leeftijd van 12 jaar een aanvullend trainingsprogramma van de JBN aan. De talentvolle judoka krijgt dagelijks een trainingsprogramma aangeboden die op zijn/haar studie wordt aangepast. Alle faciliteiten bevinden zich op maximaal twintig minuten afstand van elkaar, waardoor de judoka hun dag beginnen met sport, vervolgens met studie en afsluiten met sport.


Wat is de landelijke opleidingsstructuur?
Het RTC is een belangrijk onderdeel in de landelijke opleidingsstructuur. Het beoogd resultaat van een goede landelijke opleidingsstructuur is een consistent en hoogwaardig opleidingstraject tot topjudoka, de zogeheten ideale route van talent naar de top. Per leeftijdsfase is onderscheid gemaakt in het trainingsaanbod.

Bid
Om in aanmerking te komen voor een RTC-status moesten alle geïnteresseerde organisaties een voorstel (bid) indienen. Het bid moest een samenwerking zijn tussen diverse clubs.
Stichting Top Judo Nijmegen (STJN) heeft in samenwerking met Tomoda, Judo Academy Nijmegen en Bushi Arnhem in december 2015 het bid uitgebracht. Het RTC team heeft er in de maanden oktober tot december 2015 intensief aan gewerkt. Het bid is met succes afgerond en tijdig ingeleverd. Alle betrokken partijen hebben vertrouwen in voorstel. Momenteel wordt de uitslag met spanning afgewacht. In mei van dit jaar wordt naar verwachting de uitslag meegedeeld.

Veranderingen STJN
Het binnenhalen van de status RTC zal enige organisatorische veranderingen met zich meebrengen. Een voorbeeld van de verandering is dat het mogelijk is dat de RTC trainingen zullen worden verzorgd door trainers van alle deelnemende partijen. Dit betekent niet dat er geen STJN trainer aanwezig is, maar dat de trainer voor de hele groep van een andere club is. Er is echter altijd begeleiding van een trainer van STJN.  

Vooruitlopend op de RTC-status is er reeds een initiatief met Tomoda Nijmegen, Judo Academy Nijmegen en Bushi Arnhem om gezamenlijk te trainen. Voor meer informatie, klik hier.

Wanneer start het RTC?
Vanaf het seizoen 2016-2017 zal de JBN starten met de RTC, welke geografisch worden verspreid over Nederland. Het bondsbestuur van de JBN streeft ernaar om uiterlijk maart 2016 duidelijkheid te geven welke RTC er starten op 1 september 2016.

Waar zijn de RTC gevestigd?
Dit wordt duidelijk na de benoemingsfase door het bondsbestuur. Er wordt rekening gehouden met een landelijke spreiding. 

Wat is de hoogte van de eigen bijdrage voor een sporter op het RTC, en wordt er bij het bepalen van de eigen bijdrage onderscheid gemaakt tussen -15, -18, -21, senioren ?
De komende maanden wordt bepaald hoe hoog de bijdrage per leeftijdscategorie zal zijn. Dit bedrag zal niet gebaseerd zijn op het aantal sporters die het programma volgt op een RTC.

Hoe wordt gekeken naar de judodichtheid in een bepaald gebied bij het lokaliseren van de RTC ?
De judodichtheid wordt gebaseerd op het aantal JBN-leden (-15, -18, -21, senioren) in een bepaald gebied. De leeftijdscategorieën -15 en -18 zijn qua omvang grote groepen. Vanuit de wens om de reistijd en reiskosten zoveel mogelijk te beperken, bestaat de wens om enkele RTC specifiek gericht op deze doelgroepen in te richten. Dit wordt gedaan op basis van de judodichtheid in een bepaalde regio.

Wat wordt bedoeld met het faciliteren van coaches op een RTC, gaat het hierbij om een financiële vergoeding? Kan het RTC als zelfstandig rechtspersoon zelf beslissen hoe een financiële vergoeding wordt ingezet?
De judobond onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om coaches vanuit de bond te detacheren op een RTC. Eventuele ondersteuning vanuit de judobond zal plaatsvinden in coachfaciliteiten en niet in een (vrij te besteden) financiële bijdrage. 

Wordt er een topsport-/talentenstatus toegekend aan deelnemers verbonden aan een RTC ?
In de huidige structuur worden talenten statussen primair toegekend door NOC*NSF op basis van bepaalde criteria die veelal te maken hebben met specifieke prestaties.

In overleg met NOC*NSF zullen de criteria worden geëvalueerd en op basis van de nieuwe NTC-/RTC-structuur al dan niet door NOC*NSF worden bijgesteld.


Meer informatie
Zodra er meer informatie beschikbaar is betreffende de status van het RTC judo Nijmegen en de veranderingen die het RTC met zich meebrengt zal deze gecommuniceerd worden.
Mochten er voor die tijd vragen zijn met betrekking tot het RTC, neem gerust contact op met het RTC-projectleider Jayme Mata (jaymemata@gmail.com).

Nieuws
- Vier in plaats van acht Regionale Trainings Centra (RTC's), 14 april 2016

Direct naar

Hall of Fame

Hall of Fame

Inschrijven

Wil jij graag judoën? schrijf je direct in bij Top Judo Nijmegen en begin zo snel mogelijk!

Aanmelden judoka

Contact

Heeft u een vraag aan ons? Neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina en wij reageren zo snel mogelijk!

Contact
Website door Siteraise

Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function prepare() on null in /home/admin/domains/siteraise.nl/public_html/classes/pdoclass.php:45 Stack trace: #0 /home/admin/domains/siteraise.nl/public_html/functions.php(488): db->insertRow('INSERT INTO php...', Array) #1 [internal function]: error_shutdown() #2 {main} thrown in /home/admin/domains/siteraise.nl/public_html/classes/pdoclass.php on line 45